Klinisch capsulerapport: repetitieve transcraniële magnetische stimulatie voor het Mal de Debarquement-syndroom

huidigetocOtologie en neurotologie. 2012 november 29​ [ABSTRACT] 

Herhaalde transcraniële magnetische stimulatie voor het Mal de Debarquement-syndroom.
Cha YH, Cui Y, Baloh RW, Afdeling Neurologie, University of California Los Angeles, Los Angeles, Californië, VS.

DOELSTELLING: Mal de debarquement-syndroom (MdDS) is een chronische aandoening van onbalans die wordt gekenmerkt door een gevoel van wiebelen en wiebelen. De aandoening begint na langdurige blootstelling aan passieve bewegingen, zoals vanuit een boot of vliegtuig. Alle medische behandelingen zijn palliatief en symptomen die langer dan 6 maanden aanhouden, vertonen een lage kans op remissie. Deze pilotstudie onderzocht de haalbaarheid en verdraagbaarheid van repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) als mogelijke behandeling voor MdDS.

PATIËNTEN / INTERVENTIE: Tien proefpersonen (8 vrouwen) met aanhoudende MdDS van 10 tot 91 maanden kregen 1 sessie van elk 4 gecompenseerde protocollen: links 10 Hz (hoge frequentie), links 1 Hz (lage frequentie), rechts 10 Hz en rechts 1 Hz rTMS over de dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC).

HOOFD UITKOMSTMETING: Vermindering van schommelende sensatie gerapporteerd op een visueel analoge schaal.

RESULTATEN: 1) Rechtshandigen verbeterden het meest met 10 Hz-stimulatie via de linker DLPFC, terwijl linkshandigen het meest verbeterden met 10 Hz-stimulatie via de rechter DLPFC; 2) DLPFC-stimulatie met lage frequentie was bij sommige proefpersonen geassocieerd met verergering van de symptomen; 3) de duur van de symptomen was negatief gecorreleerd met de respons op de behandeling; 4) rTMS werd goed verdragen door MdDS-proefpersonen en vertoonde vergelijkbare percentages hoofdpijn (10 van de 40 sessies) als in andere onderzoeken; en 5) vermoeidheid trad op na 6 sessies, meestal met laagfrequente stimulatie.

CONCLUSIE: rTMS werd goed verdragen door proefpersonen met MdDS met veelbelovende symptoomverbetering op korte termijn. Toekomstige studies van rTMS in MdDS kunnen opeenvolgende dagen van stimulatie, langere post-rTMS-observatieperioden, formele meting van post-TMS-vermoeidheid en randomisatie met een schijnconditie overwegen.

TREFWOORDEN: mal de debarquement-syndroom, DLPFC, rTMS, neuromodulatie