Sky, Sea & Me

Sinds oktober 2014 voel ik me vastzitten in een ruimte ergens tussen de lucht en de zee. Zoals voor de meesten van ons het geval is, viel MdDS mijn leven binnen zodra mijn voeten de grond raakten na een cruise van een week. Aangezien de variatie en intensiteit van mijn symptomen net zo onvoorspelbaar blijven als het weer, probeer ik het hoofd te bieden aan mijn nieuwe toestand ... alleen gewapend met een onzekere voorspelling.

Als verpleegster in de geestelijke gezondheidszorg weet ik dat het essentieel is om mezelf te beschermen tegen depressies. Als opgeleid Creative Art Therapist heb ik geleerd dat ik redding en veerkracht kan vinden door middel van schilderen.

Daarom dwong ik mezelf om in november te gaan schilderen. In eerste instantie had ik geen inspiratie. Ik was ontmoedigd. Ik schilderde zonder richtingsgevoel. Ik was verdwaald. Maar ik wilde mezelf en bleef bijna elke dag in mijn studio gaan, en miste alleen iets als de symptomen te slopend waren. Met hetzelfde canvas heb ik lagen en lagen acrylverf toegevoegd aan wat ik beschouwde als mislukte pogingen om iets van artistieke waarde te produceren. Mijn doel was om door te gaan tot ik voelde dat ik dit eerste schilderij 'af' had.

Tijdens dat eerste proces van drie weken vergat ik geleidelijk het schommelen, het gevoel van onvastheid en verlies van evenwicht. Tijdens het schilderen had ik langzamerhand het gevoel dat ik geen cognitieve stoornissen, vermoeidheid of geheugenverlies meer had.

abstract landschapOp een dag voelde ik eindelijk dat ik niet meer acryl op het canvas hoefde toe te voegen. Toen ik een stap achteruit deed en naar dit abstracte landschap keek, stond ik versteld van de beweging die ik had kunnen creëren. Maar bovenal besefte ik toen dat ik mijn symptomen op een kunstwerk kon projecteren! Dat was het creatieve pad waar ik naar op zoek was!

Nadat ik een doel had gevonden, besloot ik een verzameling schilderijen te maken voor een eventuele tentoonstelling. Dit project heeft me zeker geholpen om met dit syndroom om te gaan. Het gaf me hoop, bood enige verlichting van mijn symptomen en verbeterde vooral mijn gevoel van eigenwaarde.

"Het meeste onderzoek bevestigt de waarde van een gezond gevoel van eigenwaarde voor de algehele gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Het kan het immuunsysteem versterken, beschermen tegen ziekten en helpen bij genezing. Vaak is het van belang of mensen wel of niet ziek worden en zo ja, hoe lang ze ziek blijven. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat herstel van mononucleosis gerelateerd is aan egokracht; hoe hoger het gevoel van eigenwaarde, hoe sneller het herstel.1"

Dus ik probeerde emotioneel gezond te zijn. Mijn studio is nu een veilige plek waar ik een van de meest opbeurende ervaringen ervaar sinds ik ermee moest leven en besloot om met dit slopende syndroom om te gaan. Inderdaad, zittend voor het canvas, voel ik me niet meer eenzaam, noch hulpeloos of nutteloos: ik ben creatief; Ik leef !!!!

Daarom heb ik iets interessants om over te praten. Wanneer ik familie en vrienden ontmoet, is het gesprek niet meer helemaal gericht op mijn ziekte. Moe van het feit dat ik hun zorgen over mijn gezondheid aan de ontvangende kant kreeg, bracht mijn artistieke reis hen ergens anders naartoe en wekte ze een oprechte interesse bij hen op. In dat licht leek de projectie van positieve gevoelens over mijn werk een stimulerend effect te hebben op mijn emotionele toestand en fysiek welzijn. De steun van familie en vrienden die mij op deze weg begeleiden, is voor mij van grote waarde.

Tussen lucht en zeeDe nacht van de Vernissen, Kon ik in hun ogen zien dat ze trots op me waren! De dag kon echter niet op een moeilijkere manier zijn begonnen, omdat ik het verwoestende effect voelde van een persoonlijke zeestorm veroorzaakt door symptomen die 7/8 bereikten op de ernstschaal. Ik bleef de hele dag in bed in de hoop op een beetje rust. Ik bleef mezelf eraan herinneren dat de intensiteit van mijn symptomen 's morgens altijd erger is. Ik was gestrest, maar zo vastbesloten om er om 5 uur te zijn, wat mijn innerlijke weer ook was.

Tussen lucht en zeeTerwijl mijn zus de logistiek overnam, nam mijn man zijn gebruikelijke rol op zich van "beschermer, chef van positief denken en persoonlijke clown", met als ultieme missie mij op te vrolijken! Zoals altijd ... het werkte! Na 34 jaar huwelijk weet Luc me altijd aan het lachen te maken. Dus binnen een uur na onze aankomst nam mijn stressniveau af en voelde ik mijn symptomen gestaag afnemen, vergelijkbaar met een teruglopend tij. Toen ik naar mijn werk keek, met in totaal 22 schilderijen aan de muur, voelde ik me heel trots op mijn prestatie. Het was tegelijkertijd een uitdagende en rustgevende ervaring, omdat ik voelde dat het mijn baby's waren en ik ze moest laten gaan. Maar meestal wist ik dat ik mezelf moest onthullen en deze ziekte moest wegnemen, omdat het zo centraal stond in de richting die mijn kunstenaarschap uitgaf.

stoelHoewel mijn symptomen steeds minder werden, waren ze nog steeds sterk genoeg dat ik steeds op verschillende stoelen moest blijven hangen voor evenwicht, terwijl ik van schilderen naar schilderen liep terwijl ik mijn creatieve proces uitlegde. Na verloop van tijd raakte ik zo betrokken bij de discussies dat ik begon te vergeten dat ik mijn hand moest gebruiken om mijn evenwicht te bewaren, omdat ik op de een of andere manier op magische wijze was bevrijd, ook al was het maar voor een korte tijd, van die vervloekte deining.

MdDS is geen psychische aandoening, maar het heeft wel invloed op onze geestelijke gezondheid. Daarom wil ik deze hoeksteendefinitie van herstel na een psychische aandoening, ontwikkeld door William Anthony (1993), delen. Herstel is "een zeer persoonlijk, uniek proces van het veranderen van iemands attitudes, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en / of rollen. Het is een manier om een ​​bevredigend, hoopvol en bijdragend leven te leiden, zelfs met beperkingen veroorzaakt door de ziekte. Herstel omvat de ontwikkeling van een nieuwe betekenis en doel in iemands leven terwijl men verder groeit dan de catastrofale gevolgen van psychische aandoeningen. '2

Artistieke expressie zoals schilderen biedt geen remedie voor MdDS, maar voor mij is het de sleutel voor een beter herstel. Dit is hoe ik ernaar streef om een ​​betekenisvol leven te leiden voorbij MdDS.

Johannes Roy
7-daagse cruise

Video van mijn tentoonstelling: https://www.youtube.com/watch?v=ptuGywh3rAk
www.facebook.com/artiste.peintre.jroy
[1] Floyd, PA, Mimms, SE & Yelding, C. (2008). Persoonlijke gezondheid: perspectieven en levensstijlen, Thomson (4 .)th Vert.), P. 32.
[1] Anthony, WA (1993). Herstel van psychische aandoeningen: de leidende visie van het systeem voor geestelijke gezondheidszorg in de jaren negentig. Psychosocial Rehabilitation Journal, 16 (4), 11-23.

26 reacties

Discussiebeleid
 1. Bedankt Joanne voor het delen van je inspirerende verhaal. Ik ben ook naar het canvas gekeerd, een terugtrekking van de symptomen die toenemen bij de meeste andere activiteiten.

  “Daarom heb ik mezelf gedwongen om in november te gaan schilderen. In eerste instantie had ik geen inspiratie. Ik was ontmoedigd. Ik schilderde zonder richtingsgevoel. Ik was verdwaald. Maar ik wilde mezelf en bleef bijna elke dag in mijn studio gaan ”.. ❤️ Dit!
  . Ik worstel met het punt van schilderen ... en probeer er een dagelijkse praktijk van te maken om mezelf door deze negatieve praatjes heen te duwen. Het geneest als ik in de ruimte ben.
  Ik heb ook het canvas opgebouwd, het vervolgens geschuurd en dan weer naar binnen gegaan. Had nooit gedacht dat mijn schilderijen mijn wanorde weerspiegelden, maar hoe konden ze dat niet?
  Nogmaals bedankt dat je me de moed hebt gegeven om gewoon verder te gaan (op meer manieren dan alleen creatief 😊) het is absoluut genezend, en een van de weinige ruimtes die ik vind, verdwaal en vergeet mijn MdDS. Met veel dankbaarheid, Kate

  1. Johanne

   Allo Kate! Zo blij dat je je eigen creatieve proces en ervaring deelt met healing en kunst. Je schreef: het is genezend als ik in de ruimte ben. Ja !!! Precies! Het is.

   «Wat het genezingsproces betreft, vertelt dr. Kolker, uit persoonlijke ervaring en door het observeren van patiënten, hoe het introduceren van elke vorm van creatieve expressie - beeldende kunst, muziek, literatuur - het herstel verbetert. Simpel gezegd, patiënten voelen zich sneller beter. »

   http://www.artandhealing.org/2015/03/pauls-story-physician-artist/

   Ik denk dat je dit artikel met veel plezier zult lezen. Blijf 'verdwalen' in uw ruimte en vergeet MdDS. Creatief herstel, Johanne!

   1. Dank u!! ❤️❤️❤️❤️

 2. quentin

  ik ga voor behandeling op 25 augustus MdD's bij Mt Sinai. laat iedereen weten hoe het gaat. er wordt echt een back-up van gemaakt. iedereen lijkt met hen afspraken te maken. de verpleegster vertelde dat ongeveer 70% van de patiënten met goede resultaten komt. hopelijk ben ik een van hen.

  1. Carolyn s. schregel

   Geweldig. Dank je wel voor het delen

   Verzonden vanuit mijn vuur

  2. Stephanie

   Ik heb de behandeling op Mt Sinai afgelopen januari gedaan. Ik heb eigenlijk maar 1 dag gedaan, omdat ik niet het typische van een cruise MdDS heb. Ik wil je alleen waarschuwen voor het potentieel voor ernstige migraine achteraf. Ze waarschuwden me niet, hoewel ik veel vragen stelde over mogelijke bijwerkingen. Ik had twee weken lang een migraine aan de rechterkant van mijn hoofd. Ik voelde me vreselijk. Toen ging het weg en begon ik me zoveel beter te voelen. Het schommelen is sterk afgenomen, dus ik kan functioneren tijdens het boodschappen doen en ergens heen rijden en een plaats binnenlopen. Ik ben niet helemaal genezen en word zeker erger als ik gestrest of moe ben. Ik hoop dat het goed met je gaat!

   1. quentin

    bedankt voor de reacties. Ik heb ook geen MDD's gekregen van een cruise of een boottocht. Ik ga ze terugbellen om te zien of dat iets verandert. vraag? hoeveel hebben ze je in rekening gebracht? als je het niet erg vindt. ze vertelden me $ 2500. 5 daagse kuur.

 3. Judith Loree

  Bedankt voor het delen van uw succes met uw "reis" met MdDS. Het helpt om de intieme strijd te horen die iemand anders vecht met deze vreselijke en onzichtbare aandoening. Iemand vertellen hoe elke dag een test is om door de slopende schommelende duizeligheid heen te worstelen, is voor anderen niet gemakkelijk om de exacte ellende te kennen die iemand voelt, dus het horen van een ander verhaal van MdDS-patiënten helpt om kracht te geven aan anderen die elke dag vechten. Dank je. De jouwe is een eerbetoon aan je kracht en moed om de strijd tegen deze mysterieuze en niet-aflatende vloek van een ziekte voort te zetten! Ik waardeerde het lezen over hoe je van deze lelijke aandoening een mooi en succesvol gevecht hebt gemaakt. Het is werkelijk prachtig om te lezen hoe u elke dag deze strijd voert die nog geen bekende oorzaak of genezing heeft. Het komt op mysterieuze wijze als een damp en zijn kracht om iemands leven te vernietigen is geweldig, maar je vastberadenheid is groter! Uw verhaal heeft mijn ziel geraakt en maakt me aan het huilen, want met mijn eigen strijd elke dag om te proberen een "normaal" leven te leiden, helpt het om kracht te krijgen om door te gaan met de strijd om te horen over de overwinning van een ander op deze monsterlijke en onzichtbare ziekte. Bedankt-Judy

  1. Johanne

   Allo Judith, houd de strijd levend! Wij zijn niet die ziekte. Het maakt deel uit van ons, maar het zal geen controle over ons leven krijgen. Herstel is geen enge weg…. het is een hobbelige!

   Ik ben blij dat mijn verhaal je ziel heeft geraakt. Bedankt voor het delen van uw mening. Het beste voor jou. Merci 🙂

 4. Tod

  Hallo Joanne, ik had hier ook mijn verhaal over, ik heb sinds 2010 mdds. Sommige dagen zijn erger dan andere en vermoeidheid en angst zijn enorme triggers, maar echt, ik ben me gaan realiseren dat deze aandoening - voor mij in ieder geval - is alleen beperkt tot de schommelende / wiegende symptomen en niets anders. Geen vermoeidheid of hoofdpijn. Het is ook goed om te weten dat de toestand nooit zal evolueren tot iets sinisters. Ik doe een bezorgdienst en spring in en uit mijn auto terwijl ik trappen op en af ​​ren. Geef het tijd, ik denk dat het waarschijnlijk net zoiets is als leven met een klein defect, je weet altijd dat het er is, maar je leert ermee leven en uiteindelijk is het niet serieus genoeg om enig effect te hebben op hoe gelukkig je zult zijn voor de rest van je leven. Het is gewoon een ander ding waarmee je te maken krijgt, veel succes! We rocken allemaal met je mee 😉

  Tom

  1. Johanne

   Allo Tom! Ik ben zo afgestemd op wat je hebt geschreven terwijl ik elke dag vecht, zodat deze toestand geen controle over mijn leven krijgt. Gewapend met mijn penselen en verf, is het veel gemakkelijker om ermee om te gaan en helemaal gelukkig te zijn! Bedankt voor het delen en rocken met mij en ons allemaal!

 5. Vervolgen

  Ik heb ook een MdDS-patiënt en ben dat al bijna 20 jaar. Ik ben net voor mijn cruise begonnen met kunstcursussen en ben sindsdien een fervent olieverfschilder en heb ook acrylverf gebruikt. . En er is inderdaad beweging om uit te beelden. Ik vind wel dat impressionisme en abstractie mijn beste gok zijn, altijd vanwege het onvermogen om een ​​rechte lijn te zien, laat staan ​​verf. Je werk is prachtig. Ik wens u veel succes met uw herstel.

  Ik ben gewoon vastbesloten om te leven met het constante schommelen. Misschien is er enige hoop op Mt. Sinai en ik zijn benieuwd of iemand op deze site hun recent ontwikkelde 5-daagse behandeling heeft geprobeerd.

  1. Johanne

   Bonsoir Sue! 20 jaar met MdDS… wat een reis! Ik hoop dat ik je schilderijen kan zien. Heeft u een website of een Facebook-pagina? Laat het me weten. Veel succes met deze nieuwe 5-daagse kuur. Wat mij betreft, ik ga proberen een afspraak te maken met een fysiotherapeut in Montreal die kennelijk een expert is in vestibulaire en duizeligheidsstoornissen. Laten we allebei positief blijven en veel verf op dat canvas aanbrengen. 😉

 6. Johanne
  Je werk is ongelooflijk! Ik vind dat het zo levendig de emoties weergeeft die we voelen met MdDS. Het is zo geweldig dat je tijdens dit uitdagende deel van je leven een manier hebt gevonden om je uit te drukken en te leren dat je 'redding en veerkracht kunt vinden door middel van schilderen'. Ik kan me niet eens voorstellen dat ik mijn gevoelens voor MdDS zo mooi kan uitdrukken als jij hebt gedaan. Je woorden en schilderijen zijn geweldig! Dank je wel voor het delen. Ik ben ook een MdDS-overlevende en in remissie.
  Mickie Agee

  1. Johanne

   Hoi Mickie, heel erg bedankt voor je vriendelijke woorden. Ik voel me zo gezegend dat ik het vermogen heb om ALLES te vergeten als ik schilder. Deze gemoedstoestand kan uren duren zolang ik schilder. Ik geloof dat dit vredige moment een helend effect op mij heeft. Dit is mijn manier om mijn “yoga / meditatie” te beoefenen met penselen en acrylverf! Ik ben nog geen overlevende… maar vreedzaam en zeker aan het werk!

 7. Elaine Schlissel

  Bedankt voor het vertellen van je verhaal. Ik heb het gedeeld met een vriend van mij die een bekende aquarellist is en extreem ziek is. Het verhaal resoneerde ook sterk bij haar.

  Ik schreef mijn verhaal in 2013. Ik ben sindsdien gezond. Ik vecht hard om gezond te blijven.

  1. Johanne

   Hoi Elaine, ik hoop dat mijn verhaal je vriendin kan helpen. Ik ervaar nu een tweede remissie en hoop dat deze zal duren. Hoop, mentaal gezond blijven, steun van goede vrienden en familie zijn zo belangrijk. Ik heb je verhaal gelezen en vind het erg inspirerend. Laten we allebei hard vechten om gezond te blijven. Pas op 🙂

 8. Marla Cruise

  Johanne, ik hou van de vloeibaarheid van je schilderijen en ook van je schrijfstijl. Als voormalig operatiekamerverpleegster en mede-MdDS-overlevende juich ik uw doorzettingsvermogen toe en ben ik het met uw standpunt eens dat we dingen in het leven moeten vinden om onze geest van onze ziekte af te leiden en te blijven zoeken naar manieren om van ons leven te genieten terwijl we leven met de beperkingen veroorzaakt door MdDS.

  1. Johanne

   Allo Marla, ik denk dat ik net zoveel van schrijven houd als van schilderen! Ook Engels schrijven is zo'n leuke uitdaging! We hebben veel gemeen lieve verpleegkundige collega en ik hoop dat ik in de nabije toekomst ook kan zeggen dat ik een MdDS-overlevende ben. Merci!

 9. Sarah

  Je hebt alle mentale angst die mdds veroorzaakt zo goed uitgedrukt en je schilderijen zijn prachtig. Hartelijk bedankt. Ik heb meer hoop dan ik in jaren heb gedaan.

  1. Johanne

   Bonjour Sarah, merci voor je vriendelijke woorden. Houd deze hoopvolle geest levend! 🙂

 10. Katie Miller

  Ik ben dol op deze collectie! Zijn jullie stukken te koop? Ik heb ook last van MdDS en je kunst spreekt tegen me.

  1. Johanne

   Hallo Katie, bedankt voor je interesse in mijn artwork. Ik ben zo blij dat mijn werk je hart heeft geraakt. Als je interesse hebt in mijn werk, kun je contact met mij opnemen via mail op johanneroy@outlook.com. Pas op Katie.

 11. pollymoyer

  Johanne - heel erg bedankt voor het delen van je reis met MdDS en je kunstwerk. De schilderijen zijn prachtig en een geweldige weerspiegeling van je vastberadenheid om verder te leven dan deze slopende toestand. Mijn enige zorg is het acryl, omdat ik weet dat velen van ons slechte reacties hebben op sterke geuren [sic] - maar misschien doe je dat niet :) Ik hoop dat je heel snel in volledige remissie gaat. Nogmaals hartelijk dank, Polly

  1. Johanne

   Bonjour Polly, een grote MERCI voor je leuke reacties. Ja, ik probeer buiten MdDS te leven, maar ik ben me er ook van bewust dat ik het geluk heb dat ik veel steun heb, zowel thuis als op het werk. Ter info, de acrylverf die ik gebruik, ruikt niet. Ik ben ook heel voorzichtig wanneer ik mijn medium en vernis koop om niet-giftige producten te krijgen. Met vriendelijke groet, Johanne

Reacties zijn gesloten.