Klinisk kapselrapport: Gjentatt transkranial magnetisk stimulering for Mal de Debarquement Syndrome

strømtocOtologi og nevrotologi. 2012 29. nov. [ABSTRAKT] 

Gjentatt transkranial magnetisk stimulering for Mal de Debarquement Syndrome.
Cha YH, Cui Y, Baloh RW, Institutt for nevrologi, University of California Los Angeles, Los Angeles, California., USA

MÅL: Mal de debarquement syndrom (MdDS) er en kronisk ubalanseforstyrrelse preget av en følelse av vugging og svaiing. Forstyrrelsen starter etter langvarig eksponering for passiv bevegelse som fra en båt eller et fly. All medisinsk behandling er palliativ, og symptomer som vedvarer utover 6 måneder viser lav sannsynlighet for remisjon. Denne pilotstudien undersøkte muligheten og toleransen for repeterende transkraniell magnetisk stimulering (rTMS) som potensiell behandling for MdDS.

Pasienter / INNGREP: Ti forsøkspersoner (8 kvinner) med vedvarende MdDS som varte fra 10 til 91 måneder fikk 1 økt hver av 4 motvektede protokoller: venstre 10 Hz (høy frekvens), venstre 1 Hz (lav frekvens), høyre 10 Hz og høyre 1 Hz rTMS over dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC).

HOVEDUTSIKT TILTAK: Reduksjon av rocking sensation rapportert på en visuell analog skala.

RESULTATER: 1) Høyrehendte forbedret seg mest med 10 Hz stimulering over venstre DLPFC mens venstrehåndere forbedret seg mest med 10 Hz stimulering over høyre DLPFC; 2) lavfrekvent DLPFC-stimulering var assosiert med symptomforverring hos noen fag; 3) symptomvarigheten var negativt korrelert med behandlingsresponsen; 4) rTMS ble godt tolerert hos MdDS-forsøkspersoner, og viste lignende frekvenser av hodepine (10 av 40 økter) som for andre studier; og 5) utmattelse skjedde etter 6 økter, vanligvis med lavfrekvent stimulering.

KONKLUSJON: rTMS ble godt tolerert hos pasienter med MdDS med lovende kortsiktig symptomforbedring. Fremtidige studier av rTMS i MdDS kan vurdere sekvensielle dager med stimulering, lengre observasjonsperioder etter rTMS, formell måling av tretthet etter TMS og randomisering med en fidus.

STIKKORD: mal de debarquement syndrom, DLPFC, rTMS, nevromodulasjon