Klinisk kapselrapport: Upprepad transkraniell magnetisk stimulering för Mal de Debarquement-syndrom

aktuelltocOtologi & neurotologi. 2012 nov 29. [ABSTRAKT] 

Upprepande transkraniell magnetisk stimulering för Mal de Debarquement-syndrom.
Cha YH, Cui Y, Baloh RW, Neurologiska institutionen, University of California Los Angeles, Los Angeles, Kalifornien., USA

MÅL: Mal de debarquement syndrom (MdDS) är en kronisk störning i obalans som kännetecknas av en känsla av gungande och svängande. Störningen börjar efter långvarig exponering för passiv rörelse som från en båt eller ett plan. All medicinsk behandling är palliativ och symtom som kvarstår efter 6 månader visar låg sannolikhet för remission. Denna pilotstudie undersökte genomförbarheten och toleransen för upprepad transkraniell magnetisk stimulering (rTMS) som potentiell behandling för MdDS.

PATIENTER / STÖD: Tio försökspersoner (8 kvinnor) med ihållande MdDS som varade 10 till 91 månader fick 1 session vardera av 4 motbalanserade protokoll: vänster 10 Hz (hög frekvens), vänster 1 Hz (låg frekvens), höger 10 Hz och höger 1 Hz rTMS över dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC).

HUVUDSKAPSÅTGÄRDER: Minskning av gungande känsla rapporterad i en visuell analog skala.

RESULTAT: 1) Högerhänta förbättrades mest med 10 Hz-stimulering över vänster DLPFC medan vänsterhänta förbättrades mest med 10 Hz stimulering över höger DLPFC; 2) lågfrekvent DLPFC-stimulering var associerad med försämring av symtom hos vissa patienter; 3) symtomens varaktighet var negativt korrelerad med behandlingssvaret; 4) rTMS tolererades väl hos MdDS-individer, och visade liknande frekvenser av huvudvärk (10 av 40 sessioner) som för andra studier; och 5) trötthet inträffade efter 6 sessioner vanligtvis med lågfrekvent stimulering.

SLUTSATS: rTMS tolererades väl hos patienter med MdDS med lovande kortsiktig symptomförbättring. Framtida studier av rTMS i MdDS kan överväga sekventiella stimuleringsdagar, längre observationsperioder efter rTMS, formell mätning av trötthet efter TMS och randomisering med ett blufftillstånd.

NYCKELORD: mal de debarquement syndrom, DLPFC, rTMS, neuromodulation